c2kitchen: Pancake & Chrysanthemum Jelly
Hi! Selamat menyambut hari raya aidiladha bagi seluruh umat islam. This is the best weekend ever. Cuti 4 hari! Kan best kalau every week macam ni. Haha
Sempat masak 2 menu ringkas iaitu pancake dan chrysanthemum jelly.
Pancake flour & maple syrup |
Pancake with maple syrup, salted butter and berries |
Pancake with maple syrup, salted butter and jackfruit |
Chrysanthemum jelly |
1cup of instant flour
1cup of fresh milk
1 egg
1 tbs oil (cooking oil or vege oil)
Cut fruits (strawberry, blueberry, jackfruit)
Maple syrup
Salted butter
Untuk resepi macam ni, korang boleh dapat 10-12 pcs pancake. Yang ni normal saiz je. 2 sudu adunan sekali masak. Bab nak deco terpulang pada kreativiti masing masing. Nak ala ala hotel, cafe, atau apa apa je. Sesuai sangat sebagai menu breakfast!
Chrysanthemum jelly recipe:
1 cup of dried chrysanthemum flower
1 pack of konyaku jelly
300ml boiled water
Sugar (depends)
1 litre hot water
Jelly mould
Jelly ni bagus untuk mengurangkan panas dalam badan. If korang nak yang betul betul healthy, try kurangkan gula atau jangan masukkan gula langsung. Memang pahit sikit la tapi bagus untuk kesihatan! Makan sejuk sejuk untuk rasa lebih fresh.
Comments
Post a Comment