My Day at Bagan Ikan, Kuala Selangor

11.20am

Assalamualaikum and good morning,

Haiii all!
Nampaknya suasana pagi ni sangat best. ala2 cameron highlands gitu. sejuk + dingin je. Kali ni aku nak update berkenaan pengalaman aku berada di Bagan Ikan, Kuala Selangor pada hari Sabtu, 13 Jun 2015. Perjalanan dari KL ke Kuala Selangor melalui LATAR highway memakan masa lebih kurang 45min dengan pemanduan yang agak laju. Boleh la kan? Not too long.

Agenda aku kesini adalah untuk menikmati mentarang rebus di kedai makan fevret aku, Faridah Mentarang Bakar. Must go if aku pergi sana! Rasanya dah hampir 4x aku kesitu sejak end of 2014. Menu disitu semuanya berasaskan mentarang. Rebus, bakar, tumis, sweet sour, dn macam2 lagi la. Yang aku pernah try hanyalah rebus, bakar dan tumis. Ohhh nasi goreng  mentarang pun ada ya dan i tell u, mentarang disini memang gred A, besar betul. Paling aku suka adalah rebus. Bau daun kunyitnya sangat menyelerakan. Nyum nyum! Kedai ini terletak di tepi jalan besar, dibina menggunakan kayu dengan dekorasi tradisional. Ada kolam ikan kecil di tepi untuk menambahkan lagi feeling kampung nya. Sometimes ada dijual tapai yang dibungkus dengan daun jambu.

Selesai makan dengan kenyangnya, aku berpatah balik untuk meneruskan perjalanan ke Bagan Ikan.
Kali ni aku dapat tengok real situasi nelayan memunggah ikan dari kapal ke jeti. Nampak susah payah mereka disitu. Mereka dengan pantasnya mengasingkan ikan mengikut gred dan memasukkannya ke dalam tong-tong untuk dijual.

Dalam perjalanan pulang ke KL, aku singgah membeli air nira di tepi jalan. RM2 sebotol. Rasanya ala-ala buah halwa dan bagi aku ermmmm, too sweet! Di sini terdapat banyak gerai2 kecil yang menjual buah-buahan seperti pelam, jambu air dan jagung.

Antara ole-ole yang oleh dibeli di Kuala Selangor adalah:
1) Ikan/ udang/ ketam/ sotong / lala segar
2) Keropok ikan/ keropok udang/ keropok ikan
3) Jagung/ Buah-buahan
4) Dodol/ kerepek

Antara makanan mesti cuba di Kuala Selangor adalah:
1) Mentarang rebus/ bakar (recommended!)
2) Cendol bakar (sesuai bagi orang yang sangat suka manis. sekali cuba ok la)
3) Air Nira (juga manis. sekali cuba ok la)
4) Karipap gergasi

Enjoy gambar2 yang sempat aku snap sepanjang disana ya.


Kerang bakar. Masa aku makan tu macam overcooked. Dah macam makan plastik pulak. heheh

Inilah rupa paras si mentarang. Ada 5-6pcs semangkuk. Direbus bersama daun kunyit.



Para pekerja mengasingkan ikan mengikut gred

Belut! Panjang kan.


Ikan Tamban, RM40-46 per kg (depends size)

Sotong Katak Gergasi. Sedap ni buat BBQ






Udang Lipan atau nama glamournya mantis prawn


 Bagi sesiapa yang ingin merasai suasana berada di dunia nelayan, boleh la singgah kesini.

 
Namun kebersihan air di sekitar jeti Bagan Ikan amatlah menyedihkan. Plastik, polistrine, dan macam-macam lagi dibuang kedalam air. Bayangkan jika ini berterusan, hmmmm




Comments

Popular Posts